• Καραολή Δημητρίου 114
  • (+30) 25510 25650
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Greek English Russian

Οι αναγραφόμενες τιμές ισχύουν μόνο για το ηλεκτρονικό κατάστημα και όχι για το φυσικό. Αγορές από το φυσικό κατάστημα επιβαρύνονται με 10%.

Trazeras Blog

Κυνήγι υδροβίων στο Δέλτα του Έβρου!

1

Το Δέλτα του ποταμού Έβρου είναι μία μορφή εκβολής, τόπος αναπαραγωγής και τροφοληψίας για πολλά είδη ενδημικών πουλιών καθώς και μεγάλων πληθυσμών υδρόβιων πτηνών.

Μαγευτικό τοπίο ζωγραφισμένο με χειμερινά χρώματα, καλύβες, πρασινοκέφαλα, πεταρίσματα και μία βάρκα συνθέτουν την εικόνα του πιο απαιτητικού είδους κυνηγιού!

Οι λάτρεις του κυνηγιού υδροβίων έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται το Δέλτα του Έβρου και να κυνηγούν σε έναν από τους εναπομείναντες και σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας στην οποία επιτρέπεται το κυνήγι.

Ένδυση & Υπόδηση

Οι κυνηγοί του είδους πρέπει να είναι πάντα άρτια εξοπλισμένοι και στην ένδυση και στη υπόδηση καθώς απαιτείται αδιάβροχος ζεστός ρουχισμός και μπότες στήθους (συνηθίζεται να χρησιμοποιούν μπότες στήθους Neoprene, διότι είναι υλικό αδιάβροχο αλλά παράλληλα διατηρεί την απαραίτητη ζεστασιά για το σώμα).

Η καλή κάλυψη και απόκρυψη είναι σημαντικό στοιχείο στο συγκεκριμένο είδος κυνηγιού καθώς τα υδρόβια και ειδικά οι πάπιες έχουν αυξημένη παρατηρητικότητα.

Θα πετύχετε σωστή κάλυψη και απόκρυψη φορώντας ρούχα κατάλληλα, εναρμονισμένα με τα χρώματα του υδροβιότοπου (δηλαδή ρούχα σε παραλλαγή καλαμιού ή βάλτου). Μην παραλείψετε τα ρούχα που θα διαλέξετε να σας προσφέρουν αρκετή ζεστασιά διότι θα αντιμετωπίσετε πολύ κρύο και αέρα.

11954250 z

Οι μπότες στήθους είναι απαραίτητες καθώς σε πολλά σημεία οι κυνηγοί πρέπει να μετακινούνται μέσα στο νερό μέχρι να φτάσουν στο καρτέρι, το οποίο σε κάποια σημεία μπορεί να φτάνει και το ένα μέτρο.

Παρ' όλα αυτά οι κυνηγοί ακόμα και οι πιο έμπειροι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο βάλτος κρύβει πολλούς κινδύνους!

Μικροεργαλεία όπως σουγιάς, πολυεργαλείο, πριόνι σπαστό θεωρούνται απαραίτητα.

Καιρικές συνθήκες

Το σκηνικό του καιρού στο Δέλτα (Γκιαούραντας για αυτούς που το ξέρουν) εναλάσσεται πολύ γρήγορα και ξαφνικά γι' αυτό να είστε προετοιμασμένοι για όλα!

Οι άνεμοι μπορούν να πνέουν αρκετά ισχυροί και η θερμοκρασία ειδικά τον χειμώνα είναι αρκετά χαμηλή. Οι ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού ειδικά τον χειμώμα.

2

Ατσάλινα Σκάγια

Το καθεστώς κυνηγίου στην Ελλάδα σήμερα είναι από τα αυστηρά σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα οδηγία για τη χρήση των ατσάλινων σκαγιών στους υδροβιότοπους κατατέθηκε επίσημα το 2010 ενώ άρχισε να εφαρμόζεται από τις 6/12/2013. Η χρήση ατσάλινων σκαγιών σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στους οποίους επιτρέπεται το κυνήγι στο Δέλτα του Έβρου, θεωρείται πλέον απαραίτητη.

Η αρχική οδηγία είχε δοθεί από τις Η.Π.Α., όταν μετά από πολλές μελέτες αποφασίστηκε η χρήση ατσάλινων σκαγιών χωρίς μόλυβδο στο κυνήγι στους υδροβιότοπους.

12635

Ήδη εδώ και χρόνια οι εταιρίες κατασκευής όπλων φτιάχνουν όπλα κατάλληλα και για ατσάλινα σκάγια, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα μπροστά στην νέα τεχνολογία, δεδομένου ότι όλα τα όπλα δεν μπορούν να ρίξουν ατσάλινα σκάγια.

Παρ' όλα αυτά σε όλα τα σημεία τα κλασικά μολύβδινα σκάγια υπερτερούν έναντι των ατσάλινων.

Ήδη στην Αμερική έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται η χρήση ατσάλινων και μολύβδινων σκαγιών και αυτό γιατί έχουν βρεθεί διαφορετικά υλικά στη βιομηχανία των φυσιγγίων, που παρά το υψηλό κόστος παραγωγής τους, έχουν έρθει στο πρσκήνιο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το απόσπασμα από την εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

Αριθμός Νόμου: Η.Π 37338/1807/Ε.103

Αρ. Φύλλου: 1945

Άρθρο 8 Παράγραφος 4

Μετά από τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αυτής, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για την θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα.

Ανάλογες ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται από τον νόμο για την μ η τήρησή του.

* Ο νόμος βρίσκεται σε ισχύ από τις 6/12/2013

Υ.Γ. Το κυνήγι υδροβίων στο Δέλτα του Έβρου είναι μοναδική εμπειρία και προτείνουμε σε κάθε κυνηγό, λάτρη του είδους ή μη να το δοκιμάσει, αξίζει!

 

 

 

logo small Καραολή Δημητρίου 114, Αλεξανδρούπολη |+30 25510 25650 | info@trazeras.gr | copyright © 2017, www.trazeras.gr, All rights reserved.

    visa vbv mastercard secure acs