• Καραολή Δημητρίου 114
  • (+30) 25510 25650
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Greek English Russian

Οι αναγραφόμενες τιμές ισχύουν μόνο για το ηλεκτρονικό κατάστημα και όχι για το φυσικό. Αγορές από το φυσικό κατάστημα επιβαρύνονται με 10%.

Trazeras Blog

  Πως να χρησιμοποιήσετε σωστά έναν καθρέφτη σημάτων.

sos

 

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας χειρούργος βρισκόταν στα μέσα μιας εκδρομής rafting διάρκειας δύο εβδομάδων στον ποταμό Κολοράντο στο Grand Canyon στην Αριζόνα, όταν χτύπησε η καταστροφή. Ο ίδιος και άλλοι δύο άνδρες, ήταν στην όχθη έτοιμοι να πάρουν την 5,4 μέτρων σχεδία τους όταν ήρθε ένα κύμα και όλα γέμισαν νερό.

Το σκοινί τυλίχτηκε στο πόδι του γιατρού και τον έσυρε για ώρα στο ορμητικό νερό και τα βράχια. Ευτυχώς ο 24χρονος γιατρός έσπευσε και έκοψε την τελευταία στιγμή το σκοινί. Αλλά το θύμα το άφησε με ένα σπασμένο γόνατο και εξαρθρωμένο ισχίο στη λεκάνη. Ήταν σε κακή κατάσταση. Έπρεπε να βγούνε από εκεί αλλά δεν υπήρχε τρόπος να καλέσουν σε βοήθεια.

Ευτυχώς, το ένα μέλος της αποστολής ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Πήρε έναν καθρέφτη σημάτων και τον κράτησε ώστε να αντανακλά το φως του ηλίου. Χρησιμοποιώντας κώδικα MORSE έστειλε σήμα SOS. Oι πιλότοι του αεροσκάφους που πετούσε στα 35.000 πόδια πάνω από το κεφάλι τους είδαν τα σήματα και κατάλαβαν ότι κάποιος χρειαζόταν βοήθεια. Εξέπεμψαν σήμα για βοήθεια και σύντομα ένα ελικόπτερο διάσωσης έφτασε για να τους πάρει. (ΠΗΓΗ: Associated Press)

Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση που ένας καθρέφτης σημάτων έσωσε ζωές. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι σε δεινή κατάσταση στη θάλασσα και στην έρημο των οποίων οι ζωές έχουν σωθεί από αυτή τη συσκευή.

Μία συσκευή που χωράει πολύ εύκολα στο σακίδιο ακόμη και σε μια μικρή τσέπη. Έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει σήματα σε απόσταση 160 χιλιομέτρων. 

Ίσως ο καθρέφτης σημάτων να θεωρείται από πολλούς ως η πιο υποτιμημένη συσκευή διάσωσης. Όμως προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ένας καθρέφτης σημάτων θα πρέπει να ξέρετε πως να τον κάνετε να λειτουργήσει σωστά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη

Εάν δεν μπορείτε να δείτε κανέναν στον ορίζοντα ή κάποιο σκάφος αν είστε στη θάλασσα, τότε σαρώστε το ορίζοντα με τον καθρέφτη με την ελπίδα ότι θα δείτε κάποιο σκάφος ή κάποια ομάδα διάσωσης. Μόλις το κάνετε θα πρέπει το ανακλώμενο φως να στοχεύει αυτούς και στη συνέχεια να στείλετε μήνυμα ότι χρειάζεστε βοήθεια.

Tips:

1. Χρησιμοποιείστε τον καθρέφτη πρώτα ώστε να αντανακλά το φως του ηλίου σε μια κοντινή επιφάνεια όπως το χέρι σας.

2. Σιγά σιγά φέρτε τον καθρέφτη πάνω στο μάτι σας, αφού βεβαιωθείτε ότι η ανακλαστική επιφάνεια δεν επισκιάζετε από γείσο καπέλου κ.α.

3. Γείρετε τον καθρέφτη ψηλά προς τον ήλιο (όχι απευθείας σε αυτόν, όμως) μέχρι να δείτε το μικρό σφαιρίδιο φωτός.

4. Μόλις δείτε το σφαιρίδιο φωτός, μετακινείστε τον προς τον επιδιωκόμενο στόχο

5. Κρατήστε το κορδόνι του φωτός κατά την άποψη καθώς το κάνετε αυτό.

(ΠΗΓΗ: Πολεμική Αεροπορία ΗΠΑ) 

Απλά αναβοσβήστε τον καθρέφτη προς τον στόχο σας και στη συνέχεια καλύψτε τον. Κάντε το τρεις φορές διαδοχικά. Αυτό είναι το διεθνές σήμα κινδύνου το οποίο κάθε διασώστης θα πρέπει να αναγνωρίσει.

O καθρέφτης σημάτων δεν αποτελεί ακριβό προϊόν και πρέπει να βρίσκεται απαραίτητα σε κάθε κιτ επιβίωσης. 

Καθρέφτη σημάτων μπορείτε να δείτε εδώ:

http://trazeras.gr/8152/132/epixeirisiaka-parelkomena/survivor/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-s-o-s-%CF%84%CE%B7%CF%82-mil-tec-detail

logo small Καραολή Δημητρίου 114, Αλεξανδρούπολη |+30 25510 25650 | info@trazeras.gr | copyright © 2017, www.trazeras.gr, All rights reserved.

    visa vbv mastercard secure acs